Billeje i Lissabon – mellem fortid og nutid

Portugal - Lissabon - AF - 2. januar 2013
Det moderne byliv møder den antikke historie i Vesteuropas ældste hovedstad Lissabon. Med billeje i Lissabon kan du opleve denne gamle havneby der har været udgangspunkt for legendariske opdagelsesrejser og centrum for handel med alverdens eksotiske krydderier og luksusvarer. Datidens storhed har sat sit varige præg på bybilledet, og mange smukke bygninger er velbevarede.

Kirker og arkitektur
En af de smukkeste gamle bygninger i Lissabon er Sao Vicente de Fora kirken. Den hvide bygning er et eksemplarisk stykke renæssance-arkitektur, og indenfor kan man tage et hvil i de rolige omgivelser. I det tilhørende kloster finder man en række velbevarede blå og hvide kakler fra det 18. århundrede, som stadig pryder væggene.

Fra toppen af Sao Vicente har man en enestående udsigt over resten af byen. Og på en klar dag kan man måske være heldig at skimte det spektakulære slot Palácio Nacional de Pena, som ligger 35 kilometer uden for byen. Det mangefarvede palads tilhørte i sin tid kongehuset, og i dag er det på UNESCOs liste over verdenskulturarv. I forbindelse med billeje i Lissabon kan det absolut anbefales, at man tager en udflugt til dette palads med spraglede vidunder, hvor gæster mod betaling kan få adgang til selve paladset.

Kultur og markeder
I centrum af Lissabon kan man nyde synet af moderne kunst på stort set hvert et gadehjørne. Eller rettere under hvert et gadehjørne. Byens metrosystem, som blev anlagt i 1950’erne, fungerer samtidig som et vidtforgrenet kunstmuseum. Hver station er således udsmykket af portugisiske kunstnere som Maria Keil og Rolando Sá Nogueira, og den unikke udsmykning tager udgangspunkt i stationens navn.

For den kunstinteresserede har Lissabon meget at byde på. Der er en række museer, som hylder lokale skatte som de blåhvide kakler kaldet azulejos og den portugisiske fado-musik.

Med billeje i Lissabon kommer du let rund i hele byen der også har et væld af spændende markeder, hvor lokale sælgere faldbyder alt fra antikke bøger til friskfangede blæksprutter og hånddrejet keramik. Besøg for eksempel madmarkedet Ribeira bag Cais do Sodré togstationen, hvor de lokale køber frisk fisk, eksotiske frugter, ost og meget mere.

Maden
Hvis man hellere vil overlade madlavningen til de professionelle, kan det betale sig at slentre en tur gennem kvarteret Bairro Alto, hvor mange af de lokale ynder at spise på de beskedne restauranter. Det er her, man oplever det autentiske Lissabon-køkken med alt hvad dertil hører af grillet blæksprutte og lokale pølser.

I det gamle havneområde Jardim do Tobaco finder man desuden nogen af byens mest hippe restauranter. Her kan man smække benene op og nyde udsigten over Tagus-floden, mens man får et godt måltid mad.