Guide til billeje i USA og forsikring

Billeje USA - AF - 15. januar 2014
Kaskoforsikring
Kaskoforsikring er en forsikring der dækker skader på bilen i tilfælde af uheld og er så godt som altid inkluderet ved billeje i USA. Du skal dog være opmærksom på hvor stor selvrisikoen er på kaskoforsikringen og hvor stort et beløb den dækker. Det er som regel muligt at tilkøbe højere dækning og mindre selvrisiko ved at tilkøbe en ekstra forsikring når du afhenter bilen.

Kaskoforsikring i USA er ikke helt det samme som i Danmark. Forsikringen dækker som regel kun ved skader der opstår som følge af en kollision i modsætning til hvad vi er vant til herhjemme. Dermed er eksempelvis tyveri af bilen ikke altid dækket af kaskoforsikringen og derfor kan det være godt også at have en tyveriforsikring.

Kaskoforsikringen går under navne som CDW (Collision Damager Waiver) og LDW (Loss Damage Waiver). Ekstra forsikring hedder ofte Super CDW, hvor Super angiver den øgede dækning.

Ansvarsforsikring
Ansvarsforsikring er en forsikring der dækker eventuelle skader på personer eller bygninger uden for bilen. USA har et andet juridisk system end i Danmark og erstatningskrav kan være en del højere end hvad man ville se i Danmark og derfor er det godt at sikre sig at man er tilstrækkeligt forsikret i forhold til skader på tredjepart. Der vil altid være en lovpligtig ansvarsforsikring inkluderet i din billeje i USA, men som med kaskoforsikringen bør du altid tjekke selvrisikoen og størrelsen på dækningen.

Udvidet ansvarsforsikring
Mange udlejere tilbyder en udvidet ansvarsforsikring som et supplement til den lovpligtige ansvarsforsikring. Nogen gange er den udvidede ansvarsforsikring inkluderet i billejen, men ellers vil den normalt kunne tilkøbes når du afhenter bilen. Den udvidede ansvarsforsikring går under navne som SLI (Supplemental Liability Insurance) eller ALI (Additional Liability Insurance) og har en bedre dækning end den lovpligtige.

Tyveriforsikring
Når man taler billeje i USA og forsikring er det også vigtigt at nævne tyveriforsikring. Tyveriforsikring giver dækning for tyveri eller skader som følge af forsøg på tyveri. I Danmark dækker kaskoforsikringen normalt sådanne skader, men det gør den ikke altid ved billeje i USA. Derfor kan det være en god idé at vælge en udlejer hvor tyveriforsikring enten er inkluderet i billejen eller at tilkøbe tyveriforsikringen når man afhenter bilen.

Undtagelser
Ved billeje i USA er det normalt at standardforsikringerne ikke dækker skader på dæk, tag, glas, undervogn og interiør, medmindre skaden opstår som følge af en kollision. Det vil sige at du altså godt kan være uheldig at få et stenslag i ruden og selv skulle betale. Det samme gælder hvis du kører et sted hvor du får en sten ned i taget på bilen. Disse ting kan man næsten også altid købe en ekstra forsikring til ved afhentning, men man bør selvfølgelig overveje om prisen for en forsikring modsvarer risikoen.

Ingen selvrisiko
Ved billeje i USA vil du ofte opleve at forsikringerne er med "Zero Excess". Det betyder at forsikringen er uden selvrisiko, men man skal dog være opmærksom på at der godt kan være ting der slet ikke er dækket af forsikringen og dermed kan du godt risikere at få en skade som du selv skal betale, jvf. ovenfor, selvom du har tegnet forsikring med "Zero Excess".

Tilbagebetaling af selvrisiko
En afart af Ingen selvrisiko er tilbagebetaling af selvrisiko, hvor formilderen af billejen tilbagebetaler en eventuel selvrisiko du har betalt til biludlejeren. Du skal altså selv betale selvrisikoen jvf. betingelserne i din forsikring, men formidleren af billejen tilbagebetaler selvrisikoen når du er kommet hjem. Aftaler om tilbagebetaling af selvrisiko er ofte omfattet af en række krav der skal opfyldes for at du kan få selvrisikoen tilbage. Det kan godt betale sig at sætte sig ind i disse krav inden du afhenter bilen, så du ikke pludselig befinder dig i en situation hvor du ikke få indsamlet den nødvendige dokumentation for at få din selvrisiko tilbagebetalt.

Følg reglerne
USA er et land hvor man forventer at folk er sig deres ansvar bevidst og gør deres bedste. Det betyder at mange af forsikringerne vil have undtagelser i deres betingelser, der gør at forsikringen ikke dækker hvis man har opført sig groft uansvarligt, ført bilen mens man er alkohol- eller stofpåvirket eller forsætligt overtrådt færdselsreglerne. Overhold derfor hastighedsgrænserne og færdselsreglerne i øvrigt og undlad at køre bilen hvis du har indtaget alkohol.

Køb af ekstraforsikringer
Det kan være en god idé at gøre sig nogenlunde klart hvilke forsikringer man ønsker at tilkøbe, inden man afhenter sin bil i USA. Årsagen er at det kan være lidt forvirrende at tage stilling til, når man står ved skranken og skal afhente sin bil og gennemlæser betingelserne. Det personale som udleverer bilen vil ofte få provision af at sælge dig en ekstra forsikring og kan derfor godt presse lidt på for at få solgt så meget som muligt.

Billeje i USA og forsikringer
Når du sammenligner prisen på billeje i USA med vores søgemaskine, kan du ved at klikke på knappen mere se hvilke forsikringer der er inkluderet i de enkelte billeje tilbud. På den måde kan du bedre sammenligne priserne og se hvilket tilbud der passer bedst til dit behov.

Informationener i artiklen er kun til vejledende brug. Du bør altid selv afveje risiko og behov for forsikringer og du bør altid læse forsikringsvilkår når du afhenter din lejebil i USA.