Færdselsregler i USA

Billeje USA - AF - 2. januar 2013
Reglerne for færdsel i trafikken i USA ligger meget op af de danske og amerikanerne er normalt meget hensynsfulde billister. De er forskellige fra stat til stat og minder dog alligevel om hinanden. Der vil ofte være forskel på hastigheds- og promille grænser, men også ting som højresving ved rødt er forskellig fra stat til stat.

Hastighedgrænser
Hastighedsgrænserne varierer, men generelt er skiltningen i USA rigtig god og let at forstå. I modsætning til Danmark kan man I USA godt støde på skiltning der indikerer en hastighed i dagtimerne og en anden i nattetimerne. Dette er som regel i områder hvor dyr kan finde på at krydse kørebanen om natten.

Når man taler om hastighedsgrænser er det også værd at nævne at amerikanerne generelt overholder færdselsreglerne og hastighedsgrænserne, hvilket gør det behagelig og roligt at færdes i trafikken i USA.

Parkering
Når man taler færdselsregler og USA er man også nødt til at nævne parkering. Parkeringsreglerne i USA varierer fra stat til stat, men der vil næsten altid være skiltet tydeligt om parkering er tilladt eller ej. Farvde kantstene betyder som regel at parkering ikke er tilladt. Ligesom i Danmark er der parkometre hvor man skal betale for at parkere. Selvom der er parkometer kan der også være tidsbegrænsing på hvornår og hvorlænge du må parkere. Nogen parkometre i USA kan “måle” om der holder en bil og sender besked til en parkeringsbetjent hvis der holder en bil og der ikke er betalt. Det er værd at bemærke at man i USA benytter sig af såkaldt “towing” hvor politiet slæber ens bil væk hvis den holder i en “towing zone”, på en handicap plads eller et ulovligt sted hvor den er til gene for trafikken.

Valet parking
Valet parking er et begreb du ofte vil støde på i forbindelse med parkering ved hoteller og lignende. Valet parking er en service hvor en “valet” person parkerer dn bil for dig. Det kan være lidt grænseoverskridende at skulle aflevere sine bilnøgler til en “fremmed” person der så kører væk og parkerer din bil, men i USA er det sådan man gør og det betragtes som god service, da det sparer dig for besværet med at skulle findeen parkeringsplads. Når ordet service nævnes, følger der ofte drikkepenge med og det er også kutyme at man “tipper” personen der parkerer og henter ens bil, med et par dollars.

PED XING
Ser du et skilt med teksten PED XING betyder det at der kan være fodgænger færdsel på vejbanen. På amerikansk kan X udtales som “Cross” og da PED er en forkortelse for Pedestrian bliver meningen altså “Pedestrian Crossing” - Forgængere krydser. Teksten kan også forekomme på vej banen i stedet for et skilt, så vær opmærksom på dette.

Gridlocking
Grid locking opstår når trafikanter forsøger at nå med over et kryds uden der er plads til at de kan komme helt over inden det bliver grønt for de billister der kommer fra siden. Dette resulterer i et gridlock hvor ingen billister kan bevæge sig eller bevæger sig meget langsomt. Grid locking er ulovligt de fleste steder i USA og det giver bøde hvis man er skyld i en gridlock.

Skolebusser
Hvis en skolebus holder stille og blinker med sine røde lygter er det forbudt at overhale. Du skal stoppe mindst 30 meter fra den uanset om du kører i modsat retning af bussen, medmindre du kører på en vej med midter rabat. Reglerne er lavet sådan for at beskytte skolebørnene, så de sikkert kan krydse vejen.

Motorvejskørsel
Herhjemme er vi vant til 3 sporede motorveje, i USA kommer man hurtigt op på 6 spor. Det lyder skræmmende men da amerikanerne er meget hensynsfulde er det ikke noget problem. I Danmark er vi vant (eller burde være det) til at holde til højre på motorvejen og kun køre ud i de venstre spor hvis vi skal overhale. I USA holder man sin plads og behøver altså ikke holde sig i højre vognbane.

Vigepligt
Når du møder et stop skilt i USA, skal du stoppe helt. Dette gælder også selvom der ikke ser ud til at komme nogen andre billister. Når du ankommer til et såkaldt 4-way stop gælder der en fin regel om almindelig kø. Det vil sige at man kører ind i et 4-way stop kryds i den rækkefølge man ankom til krydset. Derfor er det vigtigt at man holder øje med i hvilken rækkefølge man ankom hen til krydset.

Højre ved rødt
I nogen stater er det tilladt at svinge til højre selvom der er rødt. Dette forudsætter selvfølgelig at der ikke kommer nogen fodgængere eller cyklister. Ikke alle stater har denne regel så du bør undersøge om det er tilladt eller ej i den stat du planlægger at leje bil i.

Kontrol
Der er mange biler i USA og det er vigtigt at folk overholder færdselsreglerne. Derfor gør de I USA rigtig meget ud af trafik kontrol. Dette er med til at få trafikken til at glide som den skal og gør er de fleste billister gør sig umage for at overholde færdselsreglerne. Selv på lange øde strækninger kan du støde på trafik kontrol og det er heller ikke unormalt at støde på skilte hvor der står at trafik kontrol udføres fra fly. Undlad derfor at trykke for meget på speederen - også selvom du kører på en lang og øde landevej i ingenmandsland.

Ovenstående information om USA og færdselsregler er kun til vejledende brug og vi tager ikke nogen ansvar for rigtigheden af dem. Du bør selv undersøge reglerne inden du færdes i trafikken i USA.