Billeje fra Maastricht i Holland

Holland - Maastricht - AF - 22. januar 2017
Byen Maastricht i det sydlige Holland adskiller sig fra resten af landet. Hvor Amsterdam ofte bliver forbundet med cyklister, tulipaner og træsko, er sagen en anden i Hollands sydlige hovedstad. Byen er en arkitektonisk perle beliggende i Limburg-provinsen, med Maas-floden på den ene side og den belgiske grænse på den anden. Modsat resten af landet har Maastricht et mere bakket landskab -bilen foretrækkes frem for cyklen af størstedelen af de godt 122.000 indbyggere.

Har du taget flyet, kan en hurtig tur til biludlejningsfirmaet gøre dig kørende, og turen rundt i Maastricht kan begynde. Byen tilbyder alt lige fra restaurantbesøg og dertilhørende romantik, til at mærke historiens vingesus i underjordiske grotter og smukke kirker.

Kasematterne er et underjordisk net af tunneller, grotter og miner, der blev brugt af militæret for at overraske fjenden nedefra. Dette skete for over 150 år siden, og tunnellerne står, utroligt nok, stadig. Du kan køre til Kasematterne, men det er desværre ikke muligt at besøge de snørklede tunneller med kørestol.

Er du på familietur eller bare glad for dyr, kan GaiaPark Kerkrade Zoo besøges. Den zoologiske have ligger en kort køretur udenfor Maastrichts by. På Bonnefantmuseet, hvis arkitektoniske finesser i sig selv er et besøg værd, finder du blandt andet moderne kunst. Andre museer der er værd at nævne er Arkitekturinstitut Maastricht og fæstningen Sankt Pieter.

Maastricht er opdelt i forskellige bydele. I det luksuriøse Stokstraatkwartier kan de dyrere mærker i tøj, sko, tasker og smykker opdrives til en ikke helt billig penge. Mere gavmild mod pengepungen er de mange markeder der er at finde næsten hver dag, med alt fra mad til tøj og lokale produkter. Overfor Masstrichts rådhus er der marked hver onsdag og fredag. Også den mere moderne bydel Wyck med dets spændende butikker og Jerkerkwartier hvor du finder antik-butikker, kunst og restauranter, er et besøg værd.

I hjertet af den gamle bydel ligger den smukke, brostensbelagte plads Vrijthof, hvor du under træerne kan nyde en lokal øl eller den populære hollandske specialitet, frugttærten "Limburgse vlaai". Selexyz Dominivanen er en meget smuk boghandel nær Vrijthof. Der ligger mange flotte kirker i Maastricht, hvis man kører en tur rundt i byen. Vor Frue Kirke, Sankt Johanneskirken og den mest kendte, nemlig den romerske katedral Saint Servatius ved Vrijthof-pladsen. Her kan du opleve fortidens levn, når krypter og skatkamre åbenbarer sig. I flere hundrede år er pilgrimmene vandret hertil for at besøge Sankt Servatius' grav.